Udarea plantelor în timpul vacanţei de vară

WF9R3912.CR2
imagine floradania.dk

E vremea vacanţei pentru cei mai mulţi dintre noi… Nu şi pentru plantele noastre care vor suferi singure acasă. Vor suporta fără probleme absenţa noastră pentru două, trei, patru zile, dar pentru o periodă mai îndelungată se pune problema udării. În cazul în care nu aveţi pe nimeni care să vă ajute şi să se ocupe de plante în lipsa dumneavoastră, trebuie să găsiţi soluţii pentru a le asigura condiţii optime până la revenirea din vacanţă. Mai jos, am selecţionat câteva metode empirice. Sper să vă fie de ajutor:

Înainte de plecare, aduceţi toate plantele într-o încăpere cu lumină naturală (minim 8 ore pe zi). Evitaţi soarele direct, acţiunea acestuia stimulează transpiraţia la nivelul frunzelor, planta pierzând astfel apa preţioasă. Grupaţi plantele cât mai aproape unele de altele, pentru a beneficia de umiditate, de transpiraţia celor din vecinătatea lor.

În ajunul plecării, udaţi plantele normal. A doua zi dimineaţă, înainte să plecaţi, scufundaţi fiecare ghiveci într-un vas (găleată) cu apă, ţinându-l sub nivelul apei până când nu mai vedeţi ieşind din pământ bule de aer. Aşezaţi fiecare ghiveci pe câte o farfurie pe care, în acest caz, nu mai trebuie să o goliţi de apă. Pentru a împiedica uscarea rapidă a pământului din ghiveci, acoperiţi-l cu un strat de pietricele sau bile de argilă, muşchi, turbă înmuiată sau chiar ziare ude.

Ghivecele cele mai mici, mai mici de 10 cm în diametru, se vor usca cel mai repede. Dacă sunt din ceramică (pământ ars) le puteţi pune într-un alt ghiveci mai mare cu 6-7 cm în diametru pe care să-l umpleţi cu turbă foarte umedă. Dacă ghivecele sunt din plastic şi au diametrul mai mic de 15 cm, rezistă cel mult 4-5 zile.

Mai puteţi aşeza o parte din plante, fără farfurii, direct ghivecele, şi pe uscătorul chiuvetei din bucătărie pe un material textil absorbant gen fetru (pâslă). Umpleţi chiuveta cu apă şi introduceţi un capăt al ţesăturii în apă. Prin capilaritate, materialul pe care sunt aşezate ghivecele va absorbi apa şi plantele instalate pe el vor rezista neudate 7 zile.

Pentru o absenţă de 10 zile, folosiţi meşe din bumbac, cu un capăt în substratul ghiveciului şi celălalt capăt într-un vas cu apă instalat mai sus decât ghiveciul. Apa va curge încet datorită capilarităţii şi gravitaţiei. Pentru un ghiveci cu diametru de 30 cm aveţi nevoie de cel puţin 3 astfel de meşe. Folosind acelaşi principiu, în centrele de grădinărit se găsesc mici conuri din pământ ars, poroase care au ataşat un tub foarte fin. Conurile se înfig în pământul din ghiveci, un capăt al tubului îl introduceţi în apa din vasul amplasat mai sus decât ghiveciul, iar celălalt capăt îl ataşaţi conului. Apa va curge şi va alimenta conul, respectiv ghiveciul.

Pentru plantele mari, cu ghivece mari, folosiţi sticle de plastic. Găuriţi dopul sticlei de plastic (cu ajutorul unei andrele încinse), răsturnaţi sticla şi băgaţi-i gâtul în pământ (cel puţin 3 cm în adâncime) şi lăsaţi-o aşa. Nu uitaţi să faceţi o mică gaură şi în fundul sticlei pentru ca aerul să pătrundă, iar apa se va infiltra încet în pământ, datorită gravitaţiei. La fel, din comerţ se poate achiziţiona un suport special pentru sticlele de apă răsturnate, echivalentul dopului găurit.

Bineînţeles, dacă bugetul vă permite şi plecaţi frecvent de acasă există dispozitive de udare automate, care pot fi programate, ghivece inteligente, geluri care eliberează treptat apa etc. Este suficient să adresaţi întrebarea potrivită unui consilier dintr-un magazin specializat şi veţi primi cele mai noi soluţii oferite de industria din domeniu.

Poate că ar trebui să mai ştiţi şi că nu toate plantele au aceleaşi nevoi faţă de apă. Cactuşii, agavele, aloe, cicasul, euforbia, sansevieria şi peperomiile cu frunze groase, pot suporta absenţa dumneavoastră o perioadă de trei săptămâni. Două săptămâni rezistă yucca şi dracenele. Majoritatea bromeliilor pot sta 10 zile neudate dacă aţi umplut cu apă rozeta de frunze. O săptămână rezistă plantele cu bulbi sau cu tuberculi (amarilis, begonia). Dar plantele cu flori, cu frunze fine sau pufoase vor suferi după 3-5 zile fără apă, în funcţie de temperatura ambiantă.

La întoarcere, udaţi-le ca şi înainte de plecare, prin scufundarea ghiveciului în apă. Astfel se va umezi tot bulgărele de pământ din jurul rădăcinilor. Mai aşteptaţi câteva zile până să le mutaţi în plin soare, la locul lor, şi îndepărtaţi tot ce este uscat sau ofilit. Dacă sunt plante care au suferit de uscăciune, aşteptaţi două săptămâni înainte să le puneţi îngrăşământ.

În cazul în care sunteţi fericitul posesor al unei grădini, bineînţeles că puteţi scoate în exterior plantele, alături de cele din grădină, unde eventual pot beneficia de un sistem automat de udare sau de apa de ploaie. Dar lăsaţi în interior ferigile, violetele, gloxiniile, crotonii sau streptocarpusul.

Mai multe informaţii despre udarea plantelor de interior găsiţi aici: Cum să (nu) uzi plantele

 

2 gânduri despre “Udarea plantelor în timpul vacanţei de vară

Lasă un comentariu