Aechmea, Guzmania, Vriesea, Tillandsia…Nu le aruncaţi după ce se trec florile !

guzmaniaAechmea, Guzmania, Vriesea, Tillandsia sunt câteva dintre cele mai des întâlnite bromelii, aşa cum sunt cunoscute plantele aparţinând familiei Bromeliaceae. Primite în dar, dovadă de dragoste sau de prietenie, sau achiziţionate spontan datorită frumuseţii lor exotice, arhitecturii complexe a inflorescenţelor şi culorilor extravagante, decorează casele noastre mai mult de jumătate de an. Nu le aruncaţi după ce se trec florile. Este adevărat, sunt plante care înfloresc o singură dată şi apoi mor, dar locul lor este luat de lăstarii laterali care apar la baza plantei mamă. Vom învăţa cum să stimulăm înflorirea plantelor noi în condiţiile din casele noastre.

Separaţi-le de planta-mamă atunci când au aproximativ două treimi din înălţimea acesteia. Nu au nevoie de ghivece mari, doar cât să le asiguraţi stabilitatea (mai mult largi decât adânci, plantaţi-le superficial într-un substrat care să dreneze bine apa). Pretind căldură, apă în cornetul de frunze în permanenţă şi pulverizări pe perioada verii. Pământul din ghiveci trebuie să fie uşor reavăn, dar atenţie la excesul de apă care le omoară rădăcinile minuscule şi fragile. La 1-2 luni, goliţi şi reumpleţi cu apă pâlnia formată de frunze. Apa din cornetul de frunze se goleşte de tot în timpul iernii, dacă temperatura din încăpere scade sub 20°C (minima este de 16°C pentru bromelii). Speciile cu frunze cenuşii şi ţepi iubesc soarele, în timp ce bromeliile cu frunze verzi şi fără spini preferă umbra. Fertilizaţi-le o dată pe lună cu o soluţie de îngrăşământ mineral cu concentraţia mai redusă decât cea recomandată de producător (sunt bune şi îngrăşămintele pentru orhidee). Administraţi soluţia diluată de fertilizant în apa din rozeta de frunze.

Dacă nu înfloresc după 1 an şi jumătate – 2 ani, ţineţi ghivecele timp de 10-15 zile închise în saci de plastic transparenţi, împreună cu 2-3 mere tăiate. Merele vor putrezi şi vor degaja etilenă care stimulează înflorirea. Înainte de a închide sacul, asiguraţi-vă că planta are apă în rozeta de frunze. O altă metodă, mai simplă, dar aveţi de aşteptat mai mult, constă în amplasarea în vecinătatea ghivecelor a unui vas (platou) cu mere bine coapte (în sensul de mature, nu verzi). Principiul este acelaşi. În serele specializate, producătorii administrează etilena sub formă de gaz prin barbotare în apa din cornetul de frunze. Florile apar după două luni de la tratament.

În locul lor de origine, majoritatea bromeliilor sunt plante epifite, plante care în căutarea luminii au părăsit solul şi s-au agăţat de trunchiurile sau ramurile arborilor. Nu sunt plante parazite, rădăcinile lor doar se fixează pe scoarţa copacilor sau în scorburi. Au drept sursă de apă ploaia şi vaporii de apă din atmosferă şi profită de resturile vegetale ce se descompun în jurul lor pentru a-şi procura elementele nutritive. În casele noastre nu avem posibilitatea de a le oferi condiţiile din natură şi nici nu putem dirija toţi factorii de mediu (temperatură, lumină, umiditate) sau de a folosi substanţe chimice pentru a stimula înflorirea, aşa cum fac producătorii de plante. În schimb, respectându-le ritmul de viaţă, ne vom bucura de fiecare floare şi culoare cu care ne vor răsplăti strădaniile…

Lasă un comentariu