Pachira. Cine e Pachira?

21262FloraDania_11

Arborele cu bani, arborele norocos, feng shui şi talismane norocoase… Sunt primele lucruri care ne vin în minte la auzul numelui copăcelului care promite celor care îl îngrijesc, noroc financiar şi prosperitate în afaceri. Spaţiul online abundă de informaţii despre legende mai vechi sau mai noi, despre simbolistica pe care cultura asiatică i-a atribuit-o plantei aducătoare de noroc şi pe care şi noi am importat-o o dată cu arta feng shui-ului.

Adevărata poveste a Pachirei (Pachira aquatica) este ceva mai recentă decât ne-am imaginat şi a început pe alte meleaguri decât cele asiatice. Mexic, 1964 a fost scena întâlnirii dintre Pachira şi câţiva ingineri agronomi taiwanezi, aflaţi într-o călătorie în regiunile muntoase mexicane, unde planta creşte în mod spontan. Aceştia s-au reîntors în Taiwan cu câteva seminţe în buzunar şi cu gândul de a exploata la nivel industrial potenţialul plantei ca pom fructifer. Au plantat-o în regiunile muntoase ale insulei, dar producţia de fructe nu a fost cea aşteptată, proiectul fiind abandonat în cele din urmă. În schimb, plantele s-au aclimatizat rapid şi s-au înmulţit, găsindu-şi locul în flora spontana locală. După acest moment începe legenda arborelui care aduce banii în casă. Da, se pare că a adus bani, mulţi bani, celor două personaje care au popularizat-o ca şi plantă la ghiveci. Primul, un fermier sărac conform legendei, a remarcat-o într-o zi când muncea la câmp şi a adus-o acasă, plantând-o în ghivece. Aspectul ei plăcut, uşurinţa cu care creştea şi faptul că nu necesita multe îngrijiri, l-au determinat să o înmulţească şi să o vândă apoi în târg. A avut succes şi a câştigat mulţi bani de pe urma ei, scăpând de sărăcie. Noroc i-a purtat şi mai târziu celui care a avut ideea de a împleti mai multe tulpini într-un ghiveci, dându-i aspectul care ne este atât de familiar astăzi. Se întâmpla la începutul anilor ’80, tot în Taiwan. După acest moment, Pachira a devenit vedetă şi a început să cucerească treptat lumea întreagă, devenind un simbol al prosperităţii în secolul 21.

Ţinând cont de scurta ei istorie, cei doi norocoşi care au câştigat iniţial de pe urma ei, şi-au „creat” singuri norocul, au muncit pentru el, iar efortul lor a fost răsplătit pe măsură. Chiar dacă banii nu vor veni şi pentru noi atât de repede sau atât de mulţi, nu vă întristaţi… Sigur există undeva o „pachira” şi pentru noi, aşteaptă doar să fie descoperită…

Revenind la planta în ghiveci, datorită simbolisticii atribuite, poate constitui un cadou frumos şi potrivit pentru o casă nouă sau pentru o afacere nouă. Învestiţi-o cu cele mai bune gânduri de prosperitate şi succes şi dăruiţi-o celor care sunt la început de drum şi au nevoie de sprijinul vostru. Este uşor de îngrijit şi se integrează pefect în decorul modern al caselor noastre sau al unui birou. Preferă locurile însorite, dar nu şi soarele direct în timpul verii. Suportă şi semiumbra şi apreciază o vacanţă în aer liber, pe perioada verii, pe balcon sau terasă, într-un loc ferit de curenţii de aer. Udaţi abundent pământul în profunzime, dar evitaţi stagnarea apei. Între două udări, lăsaţi pământul din ghiveci să se usuce la suprafaţă. În schimb, dacă aerul este prea uscat, pulverizaţi-o cu apă altfel îşi va pierde frunzele. De ajutor este şi un îngrăşământ pentru plante verzi, care se administrează din aprilie şi până în septembrie. Iarna, dacă temperatura din încăpere scade sub 18°C, udaţi-o mai puţin. La sfârşitul iernii, „tundeţi” planta, dacă a crescut prea mult. În ghiveci, dimensiunile ei variază între 50 şi 150 cm. În primăvară, dacă e cazul, transplantaţi-o în orice substrat fertil, care să dreneze bine apa. Se poate înmulţi prin butaşi, din extremităţi de tulpini, în sere închise, la cald şi cu hormoni de înrădăcinare (ceva mai dificil).

În condiţii de apartament, Pachira nu înfloreşte, nu fructifică şi nici bani nu vor creşte direct pe ramurile ei, conform legendelor urbane… În schimb, verdele frunzelor ei va crea o senzaţie odihnitoare de care să vă bucuraţi după o zi de muncă obositoare.

sursa imagini http://floradania.dk/

Lasă un comentariu